Hirdetés

Szeretnél csak heti négy napot dolgozni? Akkor imádni fogod mind az öt érvet

2019. március 21., 15:10

Egy kutatócsoport szerint a britek ugyanannyi idő alatt 2,4-szer annyit termelnek, mint 1971-ben, a munkaidejük mégsem változott érdemben az ötnapos munkahét bevezetése óta. Itt lenne az ideje az újabb csökkentésnek? Egy csomó környezeti, gazdasági, társadalmi problémára megoldást nyújthatna a munkaidő-mérséklés.

A nyugati sajtóban időről időre felröppennek olyan vélemények, hogy ideje lenne a munkaidőt tovább csökkenteni, sőt öt nap helyett már csak négy napos munkahetet szorgalmaznak. Egyes szakemberek azt állítják, a hatékonyság ettől akkorát nőne, hogy ennyi idő alatt is el lehetne végezni ugyanannyi munkát. Egyes helyeken konkrét kísérleteket is végeznek, hogy megállapítsák: meg tudjuk-e csinálni ugyanazt négy nap alatt?

Az újítás egyik szószólója, a brit New Economics Foundation alapítvány honlapján azt írja, míg 1971 óta a brit gazdaság hatékonysága 2,4-szeresére nőtt, a dolgozók munkaideje alig változott. Egy rövidebb munkaidő szerintük a gazdaságnak, a környezetnek és a társadalomnak, politikának egyaránt hasznára válna.

Hirdetés

1. Jön a mesterséges intelligencia

Öt érvük közül az első, hogy a 2030-as évek elejére a brit állások 30 százalékát is érintheti a mesterséges intelligencia (AI) térhódítása. Például az irodai és adminisztratív munkaköröket, de a kétkezi munkát is. Ez a hatás Nagy-Britannia egyes részein különösen erős lehet. Meg kellene szerintük akadályozni, hogy az AI területi egyenlőtlenségeket okozzon, és inkább felhasználni arra, hogy a munkaidő csökkenjen, a munkalehetőségek megoszlása egyenletesebb legyen.

2. Környezetbarát

A rövidebb munkaidő szerintük csökkentené a széndioxid-kibocsátást, csökkentené a környezetszennyezést.

3. Jót tenne a nemeknek

A nők jelenleg 60 százalékkal több kifizetetlen többletmunkát végeznek az alapítvány szerint. A rövidebb munkaidővel, ahol a “részmunkaidő lenne az új teljes munkaidő”, felértékelődnének a főleg a nők által végzett munkák. A nők biztos és jól fizetett állásokhoz juthatnának. A férfiaknak több idejük lenne apai szerepük ellátására.

4. Kevesebb lenne a betegség

A szerzők szerint Nagy-Britanniában minden negyedik betegszabadsággal töltött nap a túlmunka következménye. A rövidebb munkaidő csökkentené a stresszt, a túlterheltséget, javítaná a dolgozók közérzetét.

5. Igazságosan osztanák a munkát

Nagy-Britanniában az alacsony munkanélküliségi mutató mögött valójában vannak sokan, akik alulfoglalkoztatottak (kevesebb a munkájuk annál, mint amennyit szeretnének csinálni, alacsony a bérük). Mások viszont túlfoglalkoztatottak, és a túlfoglalkoztatás 35 százalékkal magasabb az alulfoglalkoztatásnál. Munka tehát van bőven, a rövidebb munkaidő segítene a két csoport között a biztos megélhetést adó munkát kiegyensúlyozottabban elosztani.

Az Independent cikke szerint két igazán energia-intenzív, napi rendszerességgel végzett dolog van a világon, az evés és a munkába járás, ingázás. Sokan azért esznek energia-intenzív elkészítésű, például mélyhűtött ételeket és azért nem járnak kerékpárral dolgozni, mert nincs idejük. Ha több ideje lenne az embereknek, az nagy eséllyel környezetbarátabb szokásokat tenne lehetővé.

Nem látják a gyereküket felnőni

Említenek egy interjút egy nővérrel, aki rengeteg idős beteg halálos ágyánál asszisztált. Öt olyan dolgot sorolt fel, amit a haldoklók nagyon bántak életük végén. A férfi betegek nagy részének legnagyobb bánata az volt, hogy túl sokat dolgoztak a taposómalomban, és alig látták gyerekeiket felnőni, alig voltak a párjukkal. Ráadásul életük nagy részét egy olyan helyen töltötték, amelyet nem kedveltek. (Erről az angol nyelvű interjúról lehet szó – a szerk.)

A cikk szerint számos kisebb vállalat kísérletezett már négynapos munkahéttel, és a tapasztalatok szerint ez nagyban javította a dolgozók közérzetét és termelékenységét. Csökkentette a fluktuációt, és a kreatív munkát igénylő munkakörökben olyasféle szünetet jelentett, ami után új ötletekkel feltöltve jöttek vissza a dolgozók. Említenek munkaköröket, mint a call centerek, ahol hónapokig tart az új munkaerő betanítása, és nagyon nem mindegy, meddig maradnak ezek az emberek.

Óra és óra között a különbség

A World Economic Forum jelentése szerint egy új-zélandi cég, a végrendeletek készítésével, jótékonysági adatozással foglalkozó Perpetual Guardian korábban úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel négy napos munkahetet vezet be, miközben a foglalkoztatás összes többi feltétele, a bér változatlan marad. A tapasztalatok kedvezőek voltak, a rendszert tavaly véglegesítették 200 dolgozójuk számára.

Munkaóra és munkaóra között óriási különbség van – hangsúlyozza a cikk. Az egyes országok eltérő árszínvonalának hatását is kiküszöbölő vásárlóerő-paritásos OECD-összehasonlítás szerint Mexikóban vagy Oroszországban 20-25 dollár körüli értéket termelnek a dolgozók átlagosan. Írországban ez 95,5, Norvégiában 77,9, az USA-ban 69,6 dollár. (A Kelet-Európai országok ezen a listán nem szerepelnek.)

Ahol 6x8=63

Az elmondottak alighanem csak a legfejlettebb ipari országokra vonatkoznak – a feltörekvő, szegény országokban sok helyen még a hat napos munkahetet sem sikerült eltörölni. Az egyik dél-amerikai országban például elvileg 48 óra a maximálisan megkövetelhető heti munkaidő, amit sok cég 6x8 órás rendszerben, mások öt nap alatt, például 10+10+10+10+8 órás megosztásban teljesítenek.

A gyakorlatban azonban az is előfordul, hogy a törvényekre fittyet hányva 6x9-6x10 órát vagy még többet dolgoztatják az alkalmazottat hetente. Megtehetik, mert ha valaki lázad, azonnal akad új ember a helyére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX45547.15+0.46%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?