Hirdetés

Nincs tolongás a kiskereskedelemben – mennyit lehet keresni eladóként?

2019. május 01., 07:31

Egy friss összesítés szerint a nagyobb boltokban 12-13 százalékkal nőttek a dolgozói fizetések egy év alatt, ugyanakkor a béremelés nem csökkentette a munkaerőhiányt: nem lett több az eladó.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adata is azt mutatta: egy év alatt több mint 12 százalékkal emelkedtek a keresetek Magyarországon. Februárban a bruttó átlagkereset 345 900 forint volt. A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 230 ezer forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 237 300 forint volt.

Hirdetés

Az üzletekben viszont nincs több új dolgozó, hiszen az egész nemzetgazdaságban súlyos a munkaerőhiány még mindig. Pedig harmadik éve kétszámjegyű a béremelések üteme, a boltokban is - írja friss elemzésében a Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál.

A februári létszám januárhoz képest nem változott a nagyobb boltokban: összesen 212 ezer fő volt, ezen belül 152 ezer a fizikai dolgozók száma. A portál szerint a statisztika egyébként minden év elején kimutat egy szerény létszám-emelkedést a négy főnél nagyobb boltokban a megelőző decemberhez képest, de ez a gyakorlattal összevetve némileg furcsa, hiszen decemberre minden boltos felnyomja a létszámot a nagyobb forgalomhoz igazodva, januárban pedig nincs szükség annyi dolgozóra.

A hivatalos statisztika szerint 12-13 százalékos volt februárban a boltos világban a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, a Blokkk.com elezése viszont ennél valamivel nagyobb ütemet számolt ki. (Ennek oka, hogy volt egy módszertani változás a KSH adatgyűjtésében, 2018-ban és 2019-ben is. A lényege ennek, hogy most már az adóhatóság adatait dolgozza fel a statisztika, így nyilván pontosabbak az adatok, viszont az összehasonlításnál ügyelni kell, mit mivel mérnek össze.)

Hogy mennyit lehet keresni a Sparnál, arról  itt is írtunk >>>>
Az Aldinál? Erről itt olvashat >>>>
Az Auchannál idén már másodjára emeltek. Részletek >>>>

A boltos béremelkedések nagyságrendje végül hasonló a négy főnél nagyobb vállalkozói körben.  2019 januárjában 12-13 százalékos emelést számolt a portál is. De még messze az év vége, az elmúlt évek tapasztalatai szerint év közben februárban a legkisebbek a havi bruttó átlagkeresetek a boltokban - teszik hozzá.

Összegzésük szerint az elmúlt három éves időszakot nézve egyértelmű, hogy a boltosok mélyen a zsebükbe nyúltak a béremelések kiszámolásakor, hiszen másfélszeresére ugrottak a havi bruttó átlagkeresetek a négy főnél nagyobb boltoknál. Az eladók, fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltos raktárosok) bére pedig a boltos átlagnál nagyobb ütemben lódult meg.

Fizetések alakulása az egyes láncoknál
lánc
beosztás
kínált kereseti lehetőség
megjegyzések
Aldi
bolti eladó
310 ezer
kezdő
10 év után 392 ezer
de csak részmunkaidős eladókat keresnek (heti 25, 30, vagy 35 órás beosztással)
Lidl
bolti
267-287ezer
kezdő
3 év után 297-317 ezer
ebből 25.174 ft Lidl kártya
Tesco
friss áru pultos Budapest
213 ezer
197 ezer kezdő alapbér 6 hónap próbaidő alatt,
utána + 16 ezer forint cafetéria juttatás
január-augusztus között 207 ezer, szeptembertől 215 ezer a legalacsonyabb alapbér, a juttatáscsomag 240, majd 249 ezer forint
pék dagasztó
Vecsés
277 ezer
6 hónap próbaidő után a feltüntetett teljes bércsomag
Spar
áruház
252 ezer
kezdő alapbér 220 ezer, + 10 ezer forint bérkiegészítés,
+ 13.  havi juttatás
+ 40-80 ezer forint éves cafetéria, amiből a legkisebb összeggel számoltunk
Forrás: Blokkk.com korábbi összegzése (érték: ezer forint, bruttó, kerekítve)Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40548.32-0.66%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?