Hirdetés

Mennyit keres ma egy szabadúszó Projektvezető?

2020. január 21., 09:06

Magyarországon kapkodnak a tapasztalt projektvezetők után, de a kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek sem kell szégyenkezniük a napidíjak miatt.

Felvezetés

Ma Magyarországon a vállalatok két kézzel kapkodnak a jó képességű, szabadúszó projektvezetőkért. Az elindított projektek számossága tendenciózusan nő, a komoly, üzleti-stratégiai szempontból kiemelt projektek élére a vállalatok valós tapasztalattal, képességekkel rendelkező projektvezetőket keresnek, határozott időre. Ez az igény olyan erősen jelen van a piacon, hogy szabadúszó projektszakemberként akár jóval többet is lehet keresni, mint alkalmazásban. Ugyanakkor ez az alkalmazási forma sem való mindenkinek. Aki szabadúszónak áll, arra is kell gondoljon, hogyan fogja kezelni a megbízások végén fellépő bizonytalanságot és találjon új projektet magának, vagy hogyan kösse le minden szabad kapacitását, ha egy projekt csak heti 2-3 napra fogja lekötni.

Hirdetés

Hogy néz ki az ipar

A legtöbb és a legnagyobb projektkiírás jelenleg a telekommunikációs, az energia és a pénzügyi-biztosítói szektorból jön. Jellemzőek a nagy beruházások, amelyek szerteágazó, komplex projektvezetői képességeket kívánnak, bizonyos esetekben pedig akár speciális iparági ismereteket is. Ezeknek a projekteknek az élére keresnek a vállalatok megbízásos, meghatározott idejű szerződéssel – akár 2-3 éves távra is – projektvezetőket, üzleti elemzőket, scrum mastereket vagy PO-kat (product ownereket). Hol találják meg ezeket a szakembereket? Jellemzően nem az álláshirdető portálokon és nem is a közösségi médián keresztül. A jó képességű, kapós projektvezetőket ernyőszervezet-szerűen, úgynevezett bodylease cégek fogják össze. Ezeknek a cégeknek stabilnak mondható pénzügyi és jogi háttere van, így a nagyvállalatok szigorú beszállítói előírásainak is meg tudnak felelni. Ők ajánlják be a szabadúszókat a legfrissebb projektkiírásokra, de a szabadúszók nem az ő alkalmazottaik, hanem szerződéses alvállalkozóik. A szabadúszó közvetlenül nagyon ritkán képes szerződni a megbízóval, ezt a bodylease cégen keresztül teszi meg. Hol van a bodylease cég nyeresége? Természetesen ott, hogy a szabadúszó napidíjára ráteszi a saját közvetítői jutalékát, ami akár 40-50% is lehet. Mit kap ezért cserébe a szabadúszó? Tulajdonképpen lehetőséget, hogy a neve megjelenjen egy nagyvállalat projektkiírása kapcsán a lehetséges projektszakemberek között. A bodylease cégek jellemzően még sikeres projektszerződés esetén sem támogatják a szabadúszót, se képzéssel, se mentorálással, így valódi értékteremtés nélkül képes nagy összegekhez jutni. Ezért végérvényben kicsit mindenki rosszul jár a bodylease cégen kívül: a szabadúszó kevesebb napidíjra lesz jogosult, mert a nagyvállalati keretbe a bodylease cég jutaléka is beépül, a megbízó cég pedig drágábban jut szakemberhez, akit a közvetítő cég még csak nem is támogat. Miért kellenek akkor a közvetítő szereplők? A nagyvállalatok nem szívesen szerződnek egyéni vállalkozókkal és betéti társaságokkal, a más cégformák nyújtotta jogi háttér nagyobb biztonságot jelent, amivel csökkenteni tudják a kockázati kitettségüket, továbbá a KATA-s vállalkozók alanyi adómentes számlái az ÁFA terheket sem csökkentik, amik cashflow problémákat is eredményeznek. Az alkalmazásba vétel sem jelent igazi megoldást, mivel a béreket terhelő járulékok és adóterhek még mindig nagyobb pénzbeli terheket tesznek ki, mint a közvetítői jutalékok.

Mennyit kereshet egy szabadúszó?

Természetesen a megbízás profiljától, a szükséges szakismerettől, az elvárt heti kapacitástól, a projekt átfutási idejétől mind függ, hogy mekkora napidíjat kérhet el egy szabadúszó. Jelenleg a napi nettó 100.000 és 150.000 forint közötti napidíjak sem ritkák, de nettó 50.000 - 60.000 forint alatt a cégek szinte nem is jutnak szakemberhez. Ezeket az összegeket kaphatja kézhez a szabadúszó, ez még nélkülözi a közvetítői jutalékot. Amikor már a bodylease cég is ráteszi a saját jutalékát, látható, hogy nettó 100.000 és 200.000 forint között alakul a legtöbb esetben egy szakember napidíja. Szinte minden szereplő számára előnyösebb ez a felállás, hiszen senior projektvezető szakembereket sokszor bruttó 800.000-1.200.000 forint körüli bérrel tudnának felvenni alkalmazásba, míg szabadúszóként akár havi 1-1,5 millió forintot is hazavihet a projektvezető.

Van lehetőség a drága közvetítői díjak csökkentésére

Mind a projektvezetők, mind a vállalatok számára létezik ugyanakkor ennél a modellnél előnyösebb megoldás. A nemrégen létrehozott ProjectBuzz felület mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan és drága díjak nélkül találjanak egymásra. Ezen a felületen a szabadúszók minden releváns projekttapasztalatukat megadhatják, és egyéni preferenciáik szerint szűrhetnek az ide felvitt projektkiírások között, míg a vállalatok bárhány induló projektjükre kereshetnek szakembert. A felek elérhetőségei, adatai mindaddig anonimok és rejtettek, amíg mindkét fél nem jelzi az érdeklődését a másik iránt – azaz összetalálkoznak. Innentől kezdve az elérhetőségek nyilvánossá válnak, és a két fél elkezdheti az egyeztetést a projektkiírás kapcsán. A szabadúszók és a vállalatok is egy sor feltétel mellett szűrhetnek az igényeiknek megfelelően – nyelvtudás, iparági tapasztalat, napidíj, külföldi projektmunkavégzés, szabad kapacitások stb. A felület, lényegében, a bodylease cégeket teszi szükségtelenné.

Miért jó ez a vállalatoknak?

A projekterőforrás-tervezés egyszerűvé, transzparenssé, a költségek tervezhetőbbé válnak. Jutalékok helyett a rendszer havi előfizetéses módszerrel működik, így a költségek nem emelkednek a felhasználás arányában, így akár már 2 teljes munkaidőre lekötött szabadúszó esetén is számottevő összegeket spórolhat a vállalat. A regisztrált szabadúszók mindegyike átvilágításon megy keresztül, akiket folyamatos képzési, mentoring és coaching lehetőségek is támogatnak.

Miért jó ez a szabadúszóknak?

A rendszer a szabadúszók számára ingyenes, a regisztráció semmilyen előfeltételhez nem kötött. A keresés egyszerű, preferenciák szerint szűrhető, a közbenső érintettek kikerülnek a tárgyalási folyamatból. Elakadás, kérdés esetén mentoring és coaching támogatás is igénybevezető, illetve projektmenedzser képzések sora áll rendelkezésre módszertani és elméleti fejlődés kapcsán is. Nem utolsó sorban pedig, a jutalékok megszüntetésével a szabadúszók napidíja is emelkedik.

Hogyan adja el magát egy freelancer?

A ProjectBuzz felület szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a lehető legerősebb projektvezetői profiloldalt lehessen kialakítani. Érdemes a megbízó vállalatok fejével gondolkodni. A személyes adatok, kevés konkrét projekttapasztalatot mutató profilok önmagában nem túl izgalmasak. Amikor egy vállalat egy projekt élére keres szakembert, tulajdonképpen semmi más nem érdekli annyira, mint a szabadúszó konkrét projekttapasztalatai és kivonatai. Igyekezzünk válaszolni ezekre a kérdésekre: Milyen projektet vezettünk? Hány embert irányítottunk? Mi volt a feladatunk? Milyen sikerek, kudarcok, fontos tanulási pontok szegélyezték az utat a projekt során? A legerősebb profilokon akár 15-20 db egyedi projekttapasztalat is szerepel, részletes leírással, konkrét célok, leszállítandók és kihívások bemutatásával. A kapacitások esetében érdemes azt is észben tartani, hogy sokan nem mernek arra a projektre jelentkezni amire teljes kapacitásban keres embert a kiíró, de a szabadúszónak csak heti 2-3 napja szabad. Számos esetben előfordult már, hogy a kiíró vállalat még így is leszerződött a szabadúszóval, mert ennyire nagy szükség van szakemberre.

Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35875.71-1.28%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?