CFD ÁRUPIAC
Termék/Instrumentum Spread Mennyiség
SPOT ARANY 3 pont 1 CFD = 10 uncia
MINI ARANY 0,3 pont 1 CFD = 1 uncia
SPOT EZÜST 3 pont 1 CFD =1000 uncia
MINI EZÜST 0,3 pont 1 CFD = 100 uncia
SPOT BRENT OLAJ 5 pont (jegyzési időn kívül bid/ask spread is  hozzáadódik)
SPOT WTI OLAJ 0,05 (ha a méret 0,01) jegyzési időn kívűl bid/ask spread is hozzáadódik

Nézze meg ezen a linken az árupiacok listáját, a szükséges letéti követelményeket és a shortolási lehetőségeket is.

GFT Áru CFD táblázat>>

Tick faktor = egy egész kereskedési egységre vonatkozó árnövekmény. Ez alapján számítjuk a nyereséget, a veszteséget, a kezdő illetve a változó letétet. A nem FX CFD-knél a mögöttes termék névleges értéke egyenlő az Ár és CFD-k számának szorzata osztva a Tick Faktorral .
Jelölése a táblázatban: TICK FACTOR (PER 100 CFDS)†

SZIMBÓLUM VAGY INSTRUMENTUM JELÖLÉSE

A GFT a következő szimbólum jelölés-formátumot  használja: Instrumentum szimbólum gyök + Lejárati Hónapkód+ instrumentum lejárati évének utolsó számjegye

A hónapok kódja a következő: január F; február G; március H; április J; május K; június M; július N; augusztus Q; szeptember U; október V; november X; december Z.  

Például: a Brent nyerslaj 2009 júniusi lejáratú határidős kontraktusának jelöléséhez a következő LCOM9  szimbólumot használjuk

MINIMUM / MAXIMUM KERESKEDÉSI MÉRETEK

A maximum kereskedési méret függ a mögöttes likviditástól, a piaci feltételektől és a mögöttes piac osztályba sorolásától a GFT mutatója alapján, mint például a „”piaci órákon kívüli”.

A piaci információs oldal mutatja a minimum és a maximum kereskedési méreteket GBP-ban; deviza egyenlőség áll fenn a nem GBP alapú számlákkal vagy mikor a kereskedés a piacon más devizában történik GBP helyett.

Korlátozás alkalmazható a kereskedési méreteknél akár a nyitásra akár a zárásra vonatkozóan.

A mögöttes piac lot méreteiről  információ az Ön rendelkezésére áll, segítséget nyújtva a piaci kereskedés méreteinek megállapításában.

Mikor CFD-vel  kereskedik, mindig a  a mögöttes piac „bázis” devizájában kereskedik az adott mögöttes piacon.Például: ha Ön az amerikai részvényre köt üzletet ,akkor Ön USD-ben kereskedik egy centes mozgásonként.

KERESKEDÉSI ÓRÁK

A jelzett időpontok a GFT Global Marketen szokásos piaci kereskedési időszakokra vonatkoznak; ezek változhatnak például piaci szünnap esetén vagy nyári időszámítás alkalmazásakor.

Ha külön nincs kiemelve, akkor a keleti  parti idő az irányadó.  
Alapesetben a kereskedési időszak vasárnap 17:00 órától péntek 17:00-ig (keleti parti idő szerint) tart.

SPREADEK

A jelzett spreadek a piaci likviditás függvényében, valamint gyorsan változó piaci körülmények  miatt variálódhatnak.

Az árupiaci termékre jelzett spreadek hozzáadódhatnak a mögöttes piac spreadjeihez.

PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSOK

Minden pénzügyi elszámolás a nyitott pozíciók esetében a spot-fém piacon keleti-parti idő 17:00 óra után történik. Példák megtekintésért a Rollover elszámolásról, kérjük tekintse meg a „Példák” menü pontot.
Pénzügyi elszámolás nem történik nyitott  pozíciókon a CFD határidős piacon.
A napon túl tartott pozíciók (például keleti-parti idő szerint 17 óra után) pénzügyi elszámolást készítünk a számláján. Ennek a számítása  következő:

f = (v * r) / d

Ahol

f= napi finanszírozási költség

v= a mögöttes index névleges értékén számított záró ár amit GFT határoz meg

r= aktuális kamatláb  PLUSZ 250 bázis pont a long pozíciókon, MÍNUSZ 250 bázis pont a short pozíciókon.
Például: (0,50%+2,50%)=3,00%

d= napok száma

Például: 365 napot használunk ha GBP-ben  vagy AUD-ban denominált instrumentumok esetében. Máskülönben 360 nappal számolunk. (Névleges érték = Ár * CFD-k száma/Tick Faktor)

A long (vétel) pozíciókat napi elszámolási díjjal terheljük.
A short (eladás) pozíciókon jóváírjuk a napi finanszírozási díjat.

SPOT OLAJ PIAC

Nálunk elérhető egy soha le nem járó, mindig a legközelebbi lejáratú határidős kontraktus(„spot”) árának alapján jegyezhető piac, WTI és Brent típusú nyersolajokra.

Egy nappal a határidős piac lejárati napja előtt a GFT:

Hozzáigazítja a jegyzési árat a már  jegyzett legközelebbi lejáratú kontraktus(spot) és a soron következő hónap határidejű kontraktus között a köztük lévő jegyzési árak különbségével keleti idő szerint 14:30 órakor.

Jóváir/levon a számla egyenlegéből nyitott pozíciók esetén a spread alapján.

Hozzáigazít minden működő STOP, illetve LIMIT megbízást a spread alapján.

Például:

Január 1-én , a GFT jegyzési árai 6110-6115 a spot WTI nyersolaj piacra. Ez az ár a jelenleg következő lejáratú WTI kontraktusra vonatkozik, mely példánk esetében 2009 februári lejáratú kontraktus.
•    Ön úgy dönt, hogy vásárol LONG irányú 10 CFD-t, valamint nyitva tartani kívánja a pozícióját a következő hónapban is.
•    Január 15-én a GFT áttér a 2009 februári kontraktus árjegyzéséről a 2009 márciusi kontraktus árjegyzésére a spot ár árjegyzésének megállapítása alapjaként, mivel a mögöttes 2009 februári határidős piac lejár január 16-án.
•    Az utolsó jegyzett ár a mögöttes NYMEX határidős kontraktusra a spot hónapra 6150 (február) és a soron következő hónapra 6200 (március), tehát a GFT ára 50 ponttal hozzáigazodik.
•    Az Ön nyitott pozíciója 50 pontos faktorral módosul (+50 pont short pozíciókra, - 50 pont long pozíciókra). Ebben a példában az Ön számlája (+50 x 10)= $500 terhelődik.
•    Mivel az ár növekedett 50 ponttal, a nettó pénzügyi hatása az átgördülésnek zéró.

Más szavakkal, mivel a spot árjegyzés emelkedett 50 ponttal, az Ön számlája 50 ponttal megegyező mértékben terhelődik, hogy igazodjon a megváltozott árjegyzés által okozott  különbséghez.

Ha az árjegyzés csökkent volna 50 ponttal akkor Ön számlája 50 ponttal megegyező mértékben jóváíródik. Ez így történik minden hónapban, mikor új árjegyzés lesz.