Hirdetés

Túlteljesítette az állampapírokat tavaly a magyarok kedvence

Eidenpenz József, 2020. január 10., 06:07

Az utóbbi években legjobban az ingatlanalapok vagyona nőtt. Bár az MNB tavaly tavaszi, tiltással felérő ajánlása megakasztotta a fejlődésüket, maradt bennük bőven pénz. A hozamokra pedig nem lehetett panasz, ezek minden lakossági állampapírt túlszárnyaltak.

Az utóbbi években a hazai befektetésialap-piac stagnált, például három év alatt, 2016. novembere és 2019. novembere között a kezelt vagyon csak mintegy tíz százalékkal bővült. Ebben oroszlánrésze lehetett annak, hogy a lakossági állampapírokra fizetett gáláns kamatok elcsábították az ügyfeleket.

A stagnáló piacon az ingatlanalapok voltak a leginkább kedvelt kategória. Ennek vagyona még úgy is 110 százalékkal nőtt – tehát több mint kétszeresére –, hogy a növekedést a Magyar Nemzeti Bank tavaly tavasszal egy (rendelettel felérő) ajánlással megakasztotta. Ez után az ingatlanalapok vagyona csökkent, a májusi 1667 milliárdról novemberre 1531 milliárdra. Ám ez már szerény növekedés, októberben volt ugyanis a mélypont 1507 milliárd forintnál.

Hirdetés

Most arra keressük a választ, megérte-e ebbe az alapfajtába fektetni tavaly, illetve az utóbbi években. Ehhez megnéztük a nyilvános, nyíltvégű alapok teljesítményét az év végén. Az egy éves hozamok mezőnye eléggé változatos, 1 és 10 százalék között sokféle eredmény akad. Az átlag 5,43 százalék, ennek majdnem pont a közepe.

Nem mindegy a deviza

Jó ez, vagy sem? Érdemes devizánként szétválogatni az egyes sorozatokat, hiszen más és más kamatviszonyok uralkodnak itthon és külföldön. A forintos sorozatok átlaga valamivel magasabb, évi 6,06 százalék, ami logikus is. A bérleti díjak az üzleti világban gyakran euróban vannak megállapítva, ez növeli a forinthozamokat, mert gyengült tavaly az euró. (Mintegy 2,3 százalékkal.)

A magyarországi üzleti ingatlanbérleti díjak pedig rendszerint magasabb hozamot biztosítanak, mint a külföldiek. Van néhány globális alap is a listán, általában devizában jegyzik ezeket. Az eurós alapok 3,55 és a dolláros alapok 6,28 százalékos átlaghozama bőven meghaladja az adott deviza jellemző állampapír-hozamait.

Kötvénnyel nem lehetett hat százalékot elérni

De a hat százalékos átlagos forinthozamot mivel vessük össze? A híres Magyar Állampapír Plusz (4,95 százalékos hozammal öt évre) még nem létezett 2018 végén. Akkor 2,5 százalékos kamatú egy éves fix vagy 4,0-4,5 százalék körüli változó kamatú inflációkövető kötvényeket lehetett kapni. Ezeket szerencsésen túlteljesítették az alapok.

Érdekes módon a három éves (éves szintre átszámított) átlaghozam is majdnem pontosan hat százalék volt. Ám három évvel ezelőtt sem volt jobb a lakosság által elérhető kamat. Konkrétan 2016 végén 2,25, 2013 végén 3,75 százalék volt az egy éves állampapír-hozam. Az utóbbi öt év 4,4 százalékos éves átlaghozama azonban már nem annyira kedvező (lásd a táblázatot).

Megéri-e kockáztatni?

Kérdés, az államkötvényekénél jóval magasabb kockázatok miatt megéri-e ilyen hozammal ingatlanbefektetési jegyeket tartani. (Miközben a múltbeli hozam nem garantálja a jövőbelit.) Sokan tartanak a globális gazdaság lehűlésétől, a magyar lakás– és ingatlanpiac áremelkedésének leállásától és még egy sor dologtól. (Az alapok jellemzően irodaházakba, üzlethelyiségekbe fektetnek.)

De pozitív kockázatok is vannak: az infláció esetleges megugrása például még vonzóbbá teheti az ingatlanokat. A recesszió, amelytől annyian félnek, még az MNB és a kormány is készül rá, a nagy felkészülés miatt elmaradhat. Egyes alapoknál a forint gyengülése is segíthet, ahol a bevételek euróban jelentkeznek.

(Néhány atipikus viselkedésű alapot a táblázatból kivettünk, ezek a Biggeorge 4., az MKB Ingatlan Alapok Alapja és az OTP Prime Alap  intézményi sorozata.)

További cikkeink az alapok tavalyi évéről:

Rengeteg két számjegyű hozamról maradtál le tavaly

Shortolni, vagy nem shortolni? Ez döntötte el…

Nyilvános, nyíltvégű ingatlanalapok hozama 2019. december 31-én
Alap neve Deviza 1 éves 3 éves 5 éves Alapfajta Földrajzi
hozam (%) hozam (%) hozam (%) kitettség
Duna House Magyar Lakás Ing. A HUF 5,62 7,76 Ingatlanalap Hazai
Erste Euro Ingatlan T EUR 2,17 1,97 1,95 Ingatlanalap Hazai
Erste Ingatlan HUF 2,4 2,37 2,55 Ingatlanalap Hazai
Európa Ingatlan A HUF 10,12 7,29 5,19 Ingatlanalap Hazai
MPT Ingatlan Alap A HUF 3,94 2,92 2,89 Ingatlanalap Hazai
MPT Ingatlan Alap I HUF 4,86 3,82 Ingatlanalap Hazai
OTP Dollár Ingatlan Alapba Fektető USD 4,24 4,27 Alapok al. Globális
OTP Euró Ingatlan Alapba Fektető EUR 1,38 1,78 Alapok al. Globális
OTP Ingatlan HUF 2,75 3,02 3,12 Ingatlanalap Hazai
OTP Ingatlanvilág Alapok Alapja HUF 5,03 4,01 Alapok al. Globális
OTP PRIME HUF 7,37 Ingatlanalap Hazai
OTP PRIME Euró Ingatlan Alapba Fektető EUR 4,84 Alapok al. Globális
Raiffeisen Ingatlan A HUF 6,95 8,88 8,25 Ingatlanalap Hazai
Raiffeisen Ingatlan B HUF 8,79 9,81 Ingatlanalap Hazai
Raiffeisen Ingatlan C HUF 8,79 9,95 Ingatlanalap Hazai
Raiffeisen Ingatlan D EUR 6,06 8,4 Ingatlanalap Hazai
Raiffeisen Ingatlan U USD 9,23 Ingatlanalap Hazai
Takarék Dollár Ingatlan Alapok Al. USD 5,38 Alapok al. Hazai
Takarék Euró Ingatlan Alapok Al. EUR 3,32 2,2 Alapok al. Hazai
Átlag (súlyozatlan) 5,43 5,23 3,99
Forintos sorozatok átlaga: 6,06 5,98 4,40
Eurós sorozatok átlaga: 3,55 3,59 -
Dolláros sorozatok átlaga: 6,28 - -
(Forrás: Bamosz-adatbázis)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?