Hirdetés

Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők

2020. március 27., 10:17

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2020 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Loncsák András, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Pekár Dávid lett. A "virtuális díjátadón" számos portfóliómenedzser jelentkezett be videón home office-ból.

Közel 6500 milliárd forint értékű megtakarítást kezelnek befektetési alapokban

Hirdetés

A befektetési alapok szerepe a megtakarítások között nagyon fontos, tőkéjük a Bamosz adatai szerint lassan tovább nőtt, december végén mintegy 6500 milliárd forint volt. E hatalmas megtakarítás-tömeg az ágazatnak kiemelt jelentőséget ad, és fontossá teszi, hogy az alapokat és kezelőiket szakmailag értékeljék, díjazzák. A díjakat már a hetedik egymást követő évben osztotta ki a Privátbankár.hu március 27-én.

Az EFAMA nemzetközi statisztikái alapján Magyarország a régiós (közép-kelet-európai) országok mezőnyében igen kedvező helyen áll mind a befektetési alapok nettó eszközértékét, mind a bejegyzett alapok számát tekintve. Ha az ország népességéhez viszonyítjuk a vagyont, akkor még Lengyelországot is jelentősen megelőzzük, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország pedig messze mögöttünk marad ezen számok szerint. Ugyanakkor a fejlett nyugat-európai országokhoz képest jelentős Magyarország lemaradása – ez alapján az ágazat előtt még komoly fejlődési lehetőségek állnak.

Az MNB adatai szerint befektetési jegyekben található a lakossági pénzügyi eszközeinek 8 százaléka; közvetlenül tőzsdei részvényekben ennél jóval kevesebbet tartottak a magyarok.

Díjak a legkiválóbbaknak

Az Év Alapkezelője 2020-ban az Aegon Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere pedig Loncsák András (Aegon Alapkezelő) lett. Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere díjat Pekár Dávid (Raiffeisen Alapkezelő) kapta - ez utóbbi kategóriában a 35 év alatti jelöltek között dőlt el a verseny. A fenti díjakat a szakma és a nagyközönség szavazatai alapján lehetett elnyerni.

Az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet a K&H Navigátor Alap (K&H Befektetési Alapkezelő) kapta. Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője 2020-ban a CIB Alapkezelő lett.

Objektív számítások alapján további 15 piaci kategóriában osztottak ki díjakat a konkrét befektetési alapok számára, első, második és harmadik helyezéssel. Ezek közül az OTP Alapkezelő, a Budapest Alapkezelő, az Aegon Alapkezelő három-három első díjat nyert el, a Hold Alapkezelő kettőt. Első díjat nyert még az Erste, a Diófa, a Marketprog, az Amundi és a Raiffeisen alapkezelők egy-egy alapja is.  A nyertes alapok teljes listája itt található: klasszis.hu

A Privátbankár.hu Klasszis-díj egyfajta megkülönböztető jelzés, amely segíthet a befektetőknek kiválasztani a rendkívül széles befektetésialap-palettáról a legkiválóbb termékeket.

A szokásos díjátadó gála helyett a szervezők ezúttal videón jelentették be az eredményeket; a virtuális díjátadón számos portfóliómenedzser értékelte a 2019-es évet, a szakemberek home office-ból a jelenlegi helyzetről, a 2020-as kilátásokról is beszéltek:

Összetett módszertan alapján hasonlították össze az alapokat

Az alapok teljesítményének értékelésénél pusztán a hozam figyelembe vétele nem elegendő, hiszen nem mindegy az sem, milyen kockázat mellett érték el az eredményt. A Privátbankár.hu ezért összetett, hozamot és kockázatot (hozamszórást) is figyelembe vevő mutatókat dolgozott ki a szakma által is elfogadott és elismert módszertan alapján. További részletek, szabályzat, a nyertesek listája: klasszis.hu

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?